hvidt-snitred300x466

SE TRAILER HER:

Førsteklasses dansk thriller

Lotte Petri har elegant formået at følge op på den cliffhanger, som hendes forrige krimi Sort død sluttede med. I Hvidt snit møder læseren igen en række personer fra hendes forrige bøger som fx forskeren og lægen Selma Eliassen, politikommissær Ian Buchanan, kriminalteknikeren Bernhard Bernadotte, kaldet BB og retsmedicineren Lone Olsen.

Det hele begynder med, at man ved Nors Sø i Thy finder en død ulv. Det er første gang i næsten 200 år, at det er sket, og da dyret bliver obduceret, finder man knoglerester fra et menneske i dens mavesæk. Resten af skelettet bliver fundet i nærheden, og det viser sig, at knoglerne har ligget i jorden i omkring 30 år. Næsten samtidig dør en patient, Bjørn Larsen, på Sikringen i Odsherred, et topsikret sindssygehospital, hvor landets allerfarligste kriminelle er indlagt. Skønt tidsforskellen på 30 år, aner politiet en sammenhæng mellem de to dødsfald, da begge har fået foretaget det hvide snit, og da begge er blevet forgiftet med det sjældne stof, tallium. Den seriemorder, Jan Fogh, der aldrig blev fanget i Sort død, havde været meget interesseret i racehygiejne. Han havde været inspireret af nazilægen Josef Mengeles eksperimenter med mennesker, og da Mengele bl.a. havde eksperimenteret med Det hvide snit, frygter politiet, at Fogh er vendt tilbage til Danmark. Det bliver mere end sandsynligt, da politiet får kendskab til en hjemmeside T4, som har navn efter et nazistisk racehygiejneprogram, hvor formålet var, at det tyske folk skulle udrenses for folk med psykiske og fysiske handicap. Det uhyggelige er, at der på hjemmesiden er opremset en række navne på danskere, hvis navne må være hacket fra patientlister, da både cpr-numre, adresser og telefonnumre figurerer, og blandt navnene findes Lone Olsens navn, da hun lider af sygdommen Turners syndrom. Meget bliver nu et kapløb med tiden, så intet om de videre dramatiske handlinger skal røbes her.

Det kræver ikke, at man har læst Sort død først, for Hvidt snit kan med stort udbytte læses uafhængigt af forgængeren.

Det er en vanvittig spændende og velskrevet thriller, der hæver Lotte Petri op blandt vores allerbedste krimiforfattere, og internationalt vil hun også kunne gøre sig.

5 stjerner.

Skriv en kommentar:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *