Hvad nu, hvis to seje og fandenivoldske veninder får mistanke om et biologisk terrorangreb i København?

En ung kvinde myrdes på brutal vis og smides i Københavns havn. Kort efter modtager hendes kollega, forskeren Selma Eliassen, en mystisk mail og begynder at undersøge sagen nærmere. Inden længe bliver hun via sit arbejde på Epidemiologisk Institut involveret i en sag om potentiel biologisk terror i København, der kommer til at få kraftige indvirkninger også på hendes eget privatliv.

Sideløbende bliver hendes veninde Lisa Brodersen chikaneret af sin psykisk ustabile, voldelige eksmand, der tilsyneladende har sat sig for at vinde hende tilbage, koste hvad det vil.

Vil Lisa være i stand til at ryste sin voldelige forfølger af sig? Og er København virkelig truet af et forestående biologisk terrorangreb? Eller vigtigere endnu: Vil det lykkes Selma og hendes kollegaer at afværge det?
De to uafhængige og fandenivoldske veninder kastes begge ud i hæsblæsende udfordringer i et plot, der involverer mord, jalousi, islamistisk fanatisme, misbrug af psykofarmaka, biologisk terror, smitte med dødbringende bakterier… og meget mere…

Lotte Petri blev indstillet til Danske Banks Debutantpris for Den 5. plage.

 


Anmeldelser

Bogomtale

Af Lone Hansen, 23. marts 2010

krimisiden.dk

Sabine myrdes brutalt og kollegerne er rystede. Endnu mere rystet bliver Selma da hun opdager der er et biologisk terrrorangreb undervejs. Samtidig kæmper hendes veninde for livet, da hun efterstræbes

Selma arbejder på epidemiologisk institut og står i spidsen for overvågningen af biologisk terror i Danmark. Dette beredskab er optrappet efter 2001, og da Selmas unge kollega Sabine brutalt myrdes rystes alle på Instituttet. Mere rystet bliver Selma da hun opdager Sabine har sendt en mail med en advarsel om et biologisk terrorangreb.

Selma får hjælp af kollegaen Ernst og hans nevø som begge er it-kyndige. Og ved hjælp af diverse overvågningsmetoder opdager de et læk meget tæt på Selma.
Dette læk viser sig at være meget alvorlig, så Instituttets chef må adviseres. Ikke noget Selma bryder sig om, men nødvendigt da der snart er brug for hele styrken af beredskab. For terroren sættes i værk, og det gælder om at handle hurtigt for at undgå den helt store katastrofe.

Samtidig hører vi om Selmas veninden, Lisa der arbejder på et reklamebureau. Bureauet får en meget vigtig opgave for et medicinalfirma i Tyskland, men da Lisa er i Tyskland opsøges hun af sin eksmand. Ikke et behageligt besøg, da han tidligere har fået bl.a. politihold mod at opsøge Lisa pga. vold. Lisa har desuden skiftet helt identitet men alts ikke nok til at skjule sig for eksmanden.
Tilbage i Danmark kæmper Lisa nu en kamp for at undgå eksmanden hvis voldelige adfærd eskalerer som tiden går og Lisa undgår ham.

Det er en fantastisk god og spændende historie vi har med at gøre her. Tempoet er skruet i vejret fra side et til sidste side, selvom vi nok havde gættet en hvis persons rolle i hele sagen. Men lad det nu ligge, det er under alle omstændigheder værd at gribe denne roman, for spækket med viden og detaljer om biologisk terror er det også en vanvittig spændende historie.

Og som vi kan læse i interviewet med Lotte Petri her på siden, kan vi se frem til en efterfølger. Jeg sidder klar i sofaen når den udkommer!!

Hvis du vil møde forfattere er det med at møde op på Krimimessen 2010 – her vil hun fortælle om sin bog.

LEKTØRUDTALELSE

En materialevurdering er skrevet af en bibliotekar eller ekspert

til brug for vurdering af anvendelighed i biblioteker

Materialevurderinger produceres af Dansk BiblioteksCenter

Petri, Lotte: Den 5. plage – 2009

Anvendelsesmuligheder/målgruppe/niveau

Ikke ueffen spændingsroman af dansk debutant. Jeg synes, den er lidt for lang og vil for meget, men når det er sagt, er det udmærket og spændende underholding for læsere af især femikrimier

Beskrivelse

Selma er forsker ved Epidemiologisk Institut ved Rigshospitalet og får på baggrund af voldsomme og urovækkende begivenheder en mistanke om, at nogen planlægger et biologisk terrorangreb på Danmark. Og er hendes egen kæreste indblandet? Sammen med en kær kollega sætter Selma livet på spil, da islamiske fundamentalister er tæt på at få held med deres forehavende med at sprede miltbrand i den københavnske metro. Også Selmas veninde Lisa lever livet farligt. Hun har skiftet identitet, men bliver stadig forfulgt af en psykopatisk og ekstremt voldelig eksmand. Der er således mange farer, som truer, men alle bliver afværget i sidste øjeblik, og i en moden alder finder de gæve veninder begge deres livs kærlighed. Der sker rigtig meget i romanen, som indeholder endnu flere temaer end de her skitserede. For troværdighedens skyld skulle der nok have været redigeret i de mange temaer, ligesom sproget kunne tåle en opstramning

Sammenligning

For læsere af nutidige danske krimier og spændingsromaner af fx Anna Grue, Jussi Adler-Olsen og Liv Mørk

Samlet konklusion

Ikke ueffen spændingsroman af dansk debutant. Den handler om miltbrand, religiøs fanatisme, mord, hustruvold, jalousi og meget mere. Romanen er lidt for lang, men fungerer alligevel som underholdende spænding for læsere af især femikrimer

Lektør: Lone Krøgh

Kapløb med terrorister

(4 ud af 5 stjerner)

Verden er blevet mere usikker efter 11. september og

de danske Muhammed-tegninger. Det udnyttes drevent

af debutanten Lotte Petri i romanen »Den 5.

plage«, et nervepirrende bud på hvor lidt der skal

til, før vi står over for den store katastrofe. Takket

være held og et tilstrækkeligt beredskab undgås katastrofen

denne gang, men inde vi når så langt, hænger

læserens nerver i laser.

I et forsøg på at imødegå et terroristangreb på

Danmark har man oprettet Biologisk Overvågningstjeneste

med Selma Eliassen som sektorleder. Hun

er læge og ved alt om, hvor stor skade ondsindede

terrorister vil kunne anrette med et bakteriologisk

våben, som for eksempel anthrax.

Selma har lært den yngre og godt udseende sygeplejerske

Kim at kende. Tingene fungerer ikke så

hedt som i starten, men Selma vælger at se gennem

fingre med, at hans følelser for hende er svækkede.

Men hun fornemmer, at han måske har andre kvinder.

Lisa Brodersen er Selmas veninde. De har mødt

hinanden på et vægtvogterkursus og støtter hinanden.

Lisa er mærket efter et kort ægteskab med den

jaloux og voldelige læge Holger. Hun har fået ny

identitet, men der er tegn på, at Holger har fundet

frem til hende.

En sen nat modtager Selma en sms fra sin medarbejder

Sabine. Beskeden indeholder kun ordet

»anthrax«. Selma forstår ikke, hvad meningen er

men er ude af stand til at få kontakt med Sabine. Ikke

så underligt, for hun er blevet myrdet umiddelbart

efter, hun har sendt sin sms og findes nogle dage

senere i Københavns havn.

Holger har fået et fantastisk tilbud fra det tyske

medicinalfirma Kaiser Mannerheim. Han får mulighed

for at afprøve en lykkepille, som skulle være

uden bivirkninger. Lidt af et held for ham, for efter

bruddet med Lisa er han gået psykisk i opløsning.

Samtidigt kontaktes det reklamebureau, Lisa arbejder

på, ligeledes af medicinalfirmaet. De vil sætte

en kampagne i gang for deres ny produkt, det skal

gå hurtigt, men til gengæld er der mange penge at

tjene for bureauet.

Hverken Holger eller Lisa ved, at der er knyttet

denne forbindelse, og de ved heller ikke, at medicinalfirmaet

ved siden af det seriøse arbejde også har

gang i en ulovlig bakterieproduktion.

Mange tråde knyttes

Der er mange tråde som langsomt knyttes i »Den 5.

plage« og meget mere skal ikke røbes, kun at Kim er

blevet draget ind i et terroristmiljø, der har sat sig

for at give danskerne en lærestreg.

Lotte Petri har således gang i mange ting i sin roman.

Vigtigst af det hele er, at Petri forstår at kombinere

de mange handlingsspor og vedligeholde spændingen.

Man halser gennem »Den 5. plage«, og føler

sig mere end godt underholdt.

Af Henrik Tjalve, Flensborg Avis, 15. april 2009

BogMarked 08 2009

Terror, vold og spænding

Det er ikke småting, de to veninder Selma og Lisa udsættes for i Lotte Petris debutroman Den 5. Plage. Selma arbejder som forsker på Epidemiologisk Institut i København, da hendes kollega Sabines lig bliver fisket op af Københavns Havn. Som noget af det sidste har hun sendt en mail til Selma, der tyder på, at der forberedes en større biologisk terroraktion i København. Lisa får gennem sit arbejde som produktchef i et reklamebureau kendskab til en stor tysk medicinalgigant, der arbejder med et mystisk, kemisk stof. Samtidig er hun gået under jorden på flugt fra sin voldelige eksmand. Og så går det ellers der ud ad i en hæsblæsende fart, hvor meget bliver en kamp mod tiden. Der sker adskillige mord i løbet af bogen, og der er ikke grænser for nederdrægtighederne, men det bliver næsten for meget, da det også viser sig, at en forhadt chef også er pædofil. Kærlighed er der sandelig også tid til, men det der bærer det velskrevne, men måske lidt lovligt fantasifulde plot, er det forrygende tempo. En pageturner, der underholder sin læser til sidste side. Jannik Lunn

ANMELDELSE:

Af Gunhild Korsgaard

Der er ingen tvivl om, at det er en kvinde, der har skrevet »Den 5. Plage«. Lotte Petri bevæger sig i et kvindeunivers- med lige dele terroristisk miltbrand og hårrejsende hustrumishandling.

Lotte Petri, Hillerød, kan nu kalde sig forfatter efter at være debuteret med en spændingsroman. »Den 5. Plage« hedder romanen, og den er både underholdende, velskrevet og aktuel på flere måder. Omdrejningspunktet er moderne biologisk terrorisme – i Danmark, altså – og miltbrand (også kaldet anthrax) på den ene side, men også hustrumishandling og menneskelig terror på den anden.

Nogle ville nok kalde »Den 5. plage« for en krimi,men med alle de andre elementer ind over er det bestemt ikke misvisende at bruge begrebet spændingsroman,som det sker på forsiden af Lotte Petris debut som forfatter. Historien begynder med,at en ung kvinde bliver myrdet og smides i Københavns havn. Hun arbejder på Epidemiologisk Institut, og det viser sig, at hun lige nåede at sende en meget kort og mystisk mail til sin kollega og chef, forskeren Selma Eliasson,inden hun blev myrdet. Selma begynder at interessere sig nærmere for sagen, som hurtigt viser sig at være en trussel om biologisk terror i København. Samtidig bliver Selmas veninde, Lisa Brodersen,der arbejder på et reklamebureau,truet og chikaneret af sin tidligere mand, der er voldsomt psykisk ustabil,stærkt voldelig og tilsyneladende har sat sig for at få hende tilbage, koste hvad det vil. Hverken Selma eller Lisa er unge eller overmenneskeligt smukke. Alligevel er der lidt »chicklit« over den måde, de taler og er sammen på, bare på en mere afslappet andre sammenhænge.

Især Selma er styrende, uafhængig og handlekraftig, mens Lisa med den psykisk syge eksmand i hælene -trods hendes nye identitet og alt mulig anden beskyttelse, også fra politiet – er mere udsat. Uden at sige for meget kan man dog godt fortælle, at det er Selmas mangel på dømmekraft i forbindelse med et kærlighedseventyr, der får den biologiske terrorisme meget tæt på at blive virkelighed i København.

Under alle omstændigheder går det hurtigt derudad, og den energi, forfatteren lægger i historien, kan klart mærkes på en positiv måde.

Helsingør Dagblad, 12. maj 2009

Kochs Krimier

www.kochskrimier.dk – 2. juni 2009

af Anton Koch-Nielsen

Romanens hovedhistorie handler om en terroraktion i København, der planlægges af islamiske fanatikere. De vil udlede miltbrand-sporer i metroen, og det vil dræbe tusindvis af mennesker. Selma Eliassen er leder af den gruppe videnskabsfolk, der skal afværge biologiske angreb. Handlingen følger hendes og hendes kollegers indsats – og det lidt, som de i samarbejde med efterretningstjenesten kan afdække af de intelligente terroristers forberedelser. Plottet er udviklet uhyggeligt overbevisende. Selma kan med sin viden, sit mod og sin snarrådighed udrette meget – men hun har undervejs rodet sig ind i en tåbelighed, som giver angriberne gode chancer for alligevel at nå det uhyrlige mål. Den historie afleveres med bravur. Spændingen når flere gange op i det røde felt, læseren orienteres uden at blive belastet af alt for meget om teknik og bakteriologi. Det er interessant og fængslende.

I en næsten lige så omfattende sidehandling forfølges Selmas veninde Lisa af en psykotisk og voldelig eksmand. Trods politibeskyttelse og identitetsskift kommer han gang på gang nær hende – parat til et nyt brutalt overfald eller ligefrem et drabsforsøg. Det er unægtelig en historie, man har hørt før, og det lykkes ikke at tilføre den noget nyt eller blot at gøre den realistisk. Med det, som i øvrigt oplyses om galningen, må man tro, at politiet i virkelighedens verden nemt havde fået fat i ham. I stedet kører begivenhederne i ring, der fortælles ikke noget interessant om politiindsatsen, og efterhånden deler læseren den desperate opfattelse, som Lisa på et tidspunkt når, nemlig at nu kan han lige så godt komme og slå hende ihjel, så vi kan få en ende på det.

Romanen opbygger også et solidt fundament til en thriller om kynisme i medico-branchen, men den historie bliver droppet, før den når at komme i gang. Der er en forbindelse både til Lisas kvaler og til terrorplanerne, men de elementer er ikke synderlig nødvendige for de to andre historier.

Det er ofte problemet for en debutant at ville have for meget med (her sågar også en vignet om en pædofil biperson). Det burde en forlagskonsulent have taget fat om. Hvis hovedhistorien var blevet klippet fri af irrelevante bihandlinger og tilløb til bihandlinger, havde romanen været en thriller på topniveau (og dertil en mere overkommelig læseoplevelse end de nu foreliggende mere end 400 store, tættrykte sider).

Det hjælper så en del, at Lotte Petri skriver charmerende, og at hun har et godt greb om at stille sine brikker op og længst muligt at holde skarpe pointer i baghånden. Der er gode overraskelser undervejs, en kløgtig tegning af personerne – ikke mindst protrætterne af Selma og hendes nærmeste medarbejdere – og snert i beskrivelsen af det videnskabelige miljø og dets indædte kamp mod tåbelige bureaukrater.

Samlet er det en lovende debut.

Kristeligt Dagblad

Anbefaling af krimi – Mie Pedersen – 29. august 2009

Lotte Petri er en af årets interessante krimi-debutanter. Med “Den 5. plage” lægger hun stærkt ud med en nervepirrende thriller, hvis omdrejningspunkt er et planlagt terrorangreb på Nørreport Station i København. Hovedpersonerne er de to veninder, Selma og Lisa. Førstnævnte er chef på Epidemiologisk Institut og ved alt om dødbringende bakterier, som for eksempel miltbrand, og hvilke katastrofer, de kan være årsag til, hvis de bruges i et biologisk terror angreb. Lisa arbejder på et reklamebureau, der pludselig får en kæmpeordrer fra en tysk medicinalvirksomhed, der vil markedsføre et nyt antidepressivt middel i Danmark. Men hun er også et offer for en voldelig og sindssyg ægtemand, der trods hendes forsøg på at gå under jorden, ingen midler skyr for at finde hende. Mord, islamisk fundamentalisme, biologisk terror, sygelig jalousi og en skruppelløs medicinalvirksomed uden moral – det er en voldsom cocktail. Men Lotte Petri binder fint de mange tråde sammen. “Den 5. plage” er spændende, og man glæder sig til den næste.